BİR OSMANLI ÇEŞMESİ ASLINA DÖNDÜRÜLDÜ
‘Yapıldığı Döneme Uygun Olarak Restore Edildi’
Geçmişten bugüne zamana meydan okuyan ancak farklı sebeplerle tahribata uğrayan Çukur Çeşme, yapıldığı dönemde de çukurda kalacak şekilde inşa edilmiş. Yıllarca hem doğal seleksiyon hem de ihtiyaçtan kaynaklı sebepler sonucu yükselen Çukur Çeşme'nin yol ve kaldırım kotları nedeniyle su akarı daha da aşağıda kalmış.
Tekirdağ Büyükşehir Belediyemiz tarafından restore edilmesi için yapılan başvurunun ardından Edirne Kültür Varlıkları Bölge Kurulu'nca onaylanan restorasyon projesi kapsamında çeşmenin su akarı mevcut kaldırım kotundan 2.5 metre derinde olduğu için kaldırımdan çeşmeye doğru inen merdiven yapılması gerekince doğal olarak bu basamaklar ile yan yüzeyler arasında kademeli bir boşluk oluşmuş.
'Çeşmenin Tarihî Karakteri Ön Plana Çıktı'
Bu çerçevede yan yüzeyler ile basamaklar arasında kalan ve toprak itkisi altında olan kısmın çeşmenin de ana yapı malzemesi olan dolgu tuğla ile yapılması tarihî karakterinin ön plana çıkartılmasına da imkân sağladı. Ayrıca meydana gelen dar alanda toprak itkisine dayanabilecek başka bir malzeme kullanılmasının çok mümkün olmadığının da altını çizmek istiyorum.
Dolayısıyla yapılan tüm işlemlerin Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun onayı ile yapıldığını bir kez daha tüm vatandaşlarımıza hatırlatarak Çukur Çeşme'nin zamana yenik düşmeden yeniden gün yüzüne çıkmasını sağlayan herkese ayrı ayrı teşekkür ederim." dedi.