TEKİRDAĞ KORONAVİRÜSTE YÜKSEK RİSKLİ
1 Mart’tan itibaren Türkiye’de normalleşme sürecine nasıl geçileceği netleşmeye başladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından bugün yaptığı paylaşımda “Normalleşme adımlarını titizlikle çalışıyoruz. Yerinde karar dönemi ile kademeli normalleşeceğiz. 1 Mart itibariyle süreç belirlenen kriterler çerçevesinde dört risk seviyesinde Valilerimizin başkanlığındaki il hıfzıssıha kurullarımızla başlayacak” dedi. İller vaka sayılarının nüfuslarına oranı doğrultusunda düşük riskli, orta riskli, yüksek riskli ve çok yüksek riskli olarak sınıflandırıldı. Sağlık Bakanlığı'nın 8-14 Şubat haftasının paylaştığı verilere göre Tekirdağ genelinde 100 binde 55,37 olduğu belirtildi. Buna göre yüz binde 36-100 arası vakası bulunan iller yüksek riskli, olarak değerlendirilirken Tekirdağ bölgesi yüksek riskli bölgede yer aldı.
RİSK SINIFLANDIRILMASI ŞU ŞEKİLDE OLDU
Yüz binde 10’un altında vaka görülen iller düşük riskli, yüz binde 11-35 arası vaka olan iller orta riskli, yüz binde 36-100 arası vakası bulunan iller yüksek riskli, yüz binde 100’ün üstünde vaka seyri görülen iller ise çok yüksek riskli olarak belirlenecek. Düşük riskli iller mavi, orta risk sarı, yüksek risk turuncu, çok yüksek risk kırmızı ile gösterilecek.
İL BAZINDA AÇILIP KAPANMA OLACAK
Bu noktada ise Sağlık Bakanlığı'nın haftalık olarak açıkladığı il il vaka artış haritası normalleşme sürecinin seyrini belirleyecek ve ülke genelinde tümden kapanma ya da açılma yerine artık iller bazında kapanma ya da açılma hayata geçirilecek.
İKİ HAFTADA BİR GÜNCELLENECEK
İşletmelere uygulanan kısıtlamalar ile hafta sonu yasaklarına yön verecek güncelleme ise iki haftada bir Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanacak. Şayet bir ildeki vaka sayısı artışa geçerse o ile yönelik kapanma ya da tam tersi vaka sayısında azalma olursa açılma gündeme gelecek. Yeni model ile bir nevi illerin kaderini o ilde yaşayan vatandaşlar belirlemiş olacak. Salgın sürecinde tedbiri elden bırakmayan ve kurallara eksiksiz uyan illerde tedbirler kontrollü bir şekilde gevşetilecek.
EĞİTİMDE DÖNÜŞÜMLÜ MODEL
Koronavirüs risk grubunda düşük seviyede yer alan illerde 1 Mart tarihinden itibaren tüm okullarda da yüz yüze eğitime geçilecek. Ancak kademeli normalleşme döneminde dönüşümlü eğitim modeli uygulanacak. Sınıflar ikişerli gruplara bölünecek ve pazartesi, salı ve perşembe, cuma şeklinde okullarda eğitim verilecek çarşamba günlerinde ise okullarda dezenfeksiyon işlemi gerçekleştirilecek.
YÜKSEK RİSKLİ
Yüz binde 36-100 arası vakası bulunan iller: Çanakkale, Erzurum, Tunceli, Kahramanmaraş, Yozgat, Malatya, Manisa, Kırıkkale, Düzce, İzmir, Bartın, Bolu. Elazığ, Kütahya, Kırklareli, Kilis, Zonguldak, Niğde, Muğla, Tekirdağ, Kayseri, Adana, İstanbul, Erzincan, Bayburt, Hatay, Ardahan, Edirne, Nevşehir, Yalova, Burdur, Sakarya, Antalya, Artvin, Sinop, Balıkesir, Kocaeli, Mersin, Konya, Aksaray, Amasya, Gümüşhane.