Bir Zamanlar Çukurova, Kozan’da turizmi patlattı!

Perşembe akşamları atv ekranında yayınlanan ‘Bir Zamanlar Çukurova’ ekran yolculuğunu reyting listelerinin zirvesinde sürdürürken, dizinin çekimlerinin gerçekleştiği Kozan’da da turizmi patlattı.

Üç sezondur zirvede yer alan dizinin unutulmaz sahnelerinin çekildiği Kozan, adeta ziyaretçi akınına uğruyor. Dizinin takipçileri Fekeli ve Hünkar’ın kahve içtiği köşeyi görmek, manzaranın tadını çıkarmak, fotoğraflar çektirmek için Kozan’ı tercih ediyorlar. Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan, ‘Bir Zamanlar Çukurova’nın Kozan’da kurulan dünyasını ve dizinin bölge turizmine etkisini anlattı.

Diziden sonra ziyaretçi sayısı açısından nasıl bir değişim yaşandı? Gelen ziyaretçiler en çok hangi mekanları merak ediyor?

‘Bir Zamanlar Çukurova’ dizisi Kozan’da çekimlere başladıktan sonra özellikle Fekeli ile Hünkar’ın kahve içtiği Kozan Kalesi, Arıkan Konağı ve tarihi çarşılara Türkiye’nin birçok yerinin ziyaretçi akını oldu. Sırf konağı görmek için ve Fekeli ile Hünkar’ın kahve içtiği mekanlarda fotoğraf çektirmek için Türkiye’nin birçok yerinden Kozan’a gelen ziyaretçilerimiz var.

Kozan’ın tarihi dokusu diziye büyük katkı sağlıyor. Çekimlerde en çok hangi mekanlar kullanılıyor?

Çekimlerde en çok Arıkan Konağı ve tarihi çarşılar kullanılıyor.

 

Dizide Ümit’in evi olarak izlediğimiz Arıkan Konağı, belediye tarafından restore edilmiş tarihi bir yapı. Bu konağın hikayesinden ve restorasyon çalışmalarından bahseder misiniz?

Kozan'ın en huzurlu köşelerinden, sırtını tarihi Kozan Kalesi'ne dayamış, tarihi bir mekân Arıkan Konağı. Konak, Kozan’da bir kartal gibi oturan kale'nin eteklerinde, dikenli incirler, çam ağaçları ve çepeçevre uzanan manastırın sur duvarları içerisine yerleşmiş tarihi bir mekân. Etrafını çepeçevre kuşatan duvarlar gerisinde yükselen konaklar ve onların içinde 1890'lı yıllarda yaptırılan Arıkan Konağı görülmeye değer. Üst katında bulunan cumbalar ile şehri gözaltında tutan gizemler içinde bir bina. Arıkan Konağı'nın muhteşem görünüşü geçmişte bütün Çukurova'da dilden dile dolaşırdı. Bugün ise endamlı görüntüsü ve tarihe ışık tutan mimarisiyle Butik Otel ve restoran olarak konuklarını ağırlamakta… Yapı, 2004 yılının haziran ayında kamulaştırıldı ve restorasyonu tamamlanarak 2008 yılında butik otel ve restoran olarak hizmete sunuldu.

Kozan’ın turizm potansiyelini geliştirmek amacıyla hangi çalışmalar yapılıyor?

Kozan turizm potansiyeli olarak çok geniş bir yelpazeye sahip. Kozan Kalesi’nden, Anavarza’ya, Andıl Kalesi’nden Karasis Kalesi’ne kadar birçok kaleyi barındırıyor. Kozan Kalesi’nde daha önce başlatmış olduğumuz restorasyon çalışmaları devam ediyor, kaleye ulaşımı sağlayacak bir teleferik projesi var. Tarihi çarşılar ile konaklarla ilgili projelerimiz var. Birkaç konağımızı restore ederek hizmete sunduk. Sokak sağlıklaştırma projesi ile tarihi sokakları eski haline döndürerek ziyaretçilerimiz ve halkımızla buluşturduk. Çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor.

Adana gibi Kozan da kendine özgü lezzetleriyle ünlü. Kozan’ı ziyaret edenlere hangi lezzetleri önerirsiniz? Kozan’ın kendine özgü yemekleri var mı? Varsa nelerdir?

Kozan yöresinin zengin bir mutfak kültürü vardır. Mutfak kültürünün bu kadar zengin ve güzel olmasının sebebi, çeşitli kültürlerin etkisinde kalması ve bu sentezin her damak zevkine uygun lezzetler barındırması. Çukurova mutfak kültürü özelliklerini taşıyan Kozan mutfağında zengin yemek çeşitleri dikkat çeker. Yöre yemeklerinde un, bulgur, et, sebze ve baharatlar bol miktarda kullanılır. Kuşbaşı ve kıyma ile yapılan Adana kebabı Çukurova'nın her yerinde olduğu gibi Kozan’ın da vazgeçilmezi. 

 

‘Bir Zamanlar Çukurova’yı takip ediyor musunuz? En sevdiğiniz karakter hangisi?

Diziyi her hafta takip ediyorum. En Sevdiğim karakter Gaffur.