Tekirdağ’da Gezilecek Yerler Listesi | En Doğal 43 Yer
Tekirdağ’da Gezilecek Yerler Listesi | En Doğal 43 Yer
*Hap Niteliğinde Bilgiler
Şehir Hakkında; Marmara Bölgesi’nin Trakya yakasında yer alan Tekirdağ, Türkiye’nin en kalabalık yirmi üçüncü şehridir. Hem Marmara Denizi’ne hem de Karadeniz’e kıyısı olan bölge, 2016 yılı verilerine göre 972.875 nüfusa sahiptir. Küçük bir şehir olmasına rağmen, köklü geçmişi ve kültürel mirası ile adından sıkça söz ettirir. Tarihi yerleri, yemyeşil doğası, tertemiz ve masmavi sahillerinin yanı sıra lezzetli mutfağı ile turistlerin uğrak rotasıdır. Şimdi Tekirdağ’da gezilecek yerler listesinde daha fazlasına göz atın ve şehri keşfetmeye odaklanın…
Kaç Günde Gezilir; Tekirdağ’ı ortalama 2-3 günde gezebilmeniz mümkün.
Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman; Tekirdağ’ı ilkbahar ve sonbahar aylarında ziyaret etmeniz daha uygundur.
Müze Kartları; Türkiye’nin birçok şehrinde geçerli olan Müzekart, Kültür Bakanlığı’na bağlı tüm müzelerde ve birçok yerde ücretsiz giriş yapma imkanı tanıyor.
Havalimanı Merkez Ulaşım; Bu konu hakkında daha detaylı bilgi için Ulaşım Rehberi adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Ne Yenir; Tekirdağ’ın meşhur lezzetleri arasında; çeneçarpan çorbası, Tekirdağ köftesi, sini mantısı, damat paçası ve yoğurtlu borani yer alıyor. Daha fazlası için Tekirdağ’ın Yöresel Yemekleri adlı yazımıza gelmeli ve bu lezzetleri keşfetmelisiniz.
- Kişi başı ortalama yemek fiyatı: 26.19₺
*En Popüler Yerler
-Müzeler
1.Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Burası neresi? Mimar Kazım Tahsin tarafından 1927 yılında yaptırılan bina, 1976 yılına kadar Vali Konağı olarak kullanılmış. İki katlı olan bu bina, 1992 yılından itibaren Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi olarak faaliyet göstermeye başlamış. Tekirdağ ve çevresinde yapılan kazı çalışmaları sonucunda elde edilen buluntuların sergilendiği müze, Tekirdağ’ın tarihini daha yakından tanımanıza yardımcı oluyor ve geçmiş dönemlere dair izleri keşfetmenizi sağlıyor.
Müzenin bölümleri; Müzede; taş eserler salonu, arkeolojik küçük eserler salonu, etnografya bölümü ve açık teşhir bölümü olmak üzere 4 ayrı salon vardır. Taş eserler salonunda; Tekirdağ ve çevresindeki kazı çalışmalarından elde edilen heykeller ve adak stelleri gibi eserler yer alıyor. Arkeolojik küçük eserler salonunda; tarih öncesinden Bizans Dönemi’ne kadar kullanılmış olan süs eşyaları, mutfak eşyaları, madeni paralar, ok ve mızrak uçları gibi eserler yer alıyor.
Etnografya bölümünde; Osmanlı Dönemi ve yakın dönemde kullanılan giysiler, takılar, silahlar ve yöreye ait eserler sergileniyor. Müzenin bahçesi olan açık teşhir bölümünde ise; Helenistik, Roma ve Bizans Dönemleri’ne ait mezar taşları, yazıtlar, lahitler, kabartmalar ve heykeller sergileniyor. Ayrıca bahçenin bir bölümü dinlenebilmeniz için ayrılmış olup, içerisinde bir çay bahçesi vardır. Aynı zamanda müzede; 4 bin 863 arkeolojik eser, 17 bin 129 sikke ve 1909 etnografik eser olmak üzere toplamda 23 bin 901 eser bulunuyor.
- Adres: Yavuz, Rakoczi Ferenc Sk., 59100 Süleymanpaşa/Tekirdağ
- Çalışma saatleri: 08.00 – 17.00 **Pazartesi günleri kapalı.
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
2.Rakoczi Müzesi
Burası neresi? Barbaros Caddesi üzerinde yer alan bina, eski bir Osmanlı konağı olup, 1720-1735 yılları arasında yaşayan Macar Prensi II. Frenc Rakoczi’nin evidir. Bir zaman sonra Macaristan Hükümeti tarafından satın alınan bina, 1932 yılında müzeye dönüştürülmüştür. Hem mülkiyeti hem de içindeki eşyaları ile birlikte Macar Hükümeti’ne ait olan Rakoczi Müzesi, 1982 yılında ziyarete açılmıştır. Müze içerisinde; Rakoczi’nin kişisel eşyaları, yağlı boya resimleri, ailesine ait eşyalar, Türk-Macar ilişkilerini ve halk sanatlarındaki birlikteliklerini simgeleyen eserler ile o döneme ait belgeler yer alıyor.
- Adres: Ertuğrul, 32, Vali Konağı Cd., 59100 Tekirdağ Merkez
- Çalışma saatleri: 09.00 – 17.00 **Pazartesi günler kapalı.
- Telefon: 0536 349 77 77
- Giriş ücreti: 3₺
- Yol tarifi al >
3.Namık Kemal Evi
Burası neresi? Ünlü şair Namık Kemal’in 1840 yılında Tekirdağ’da doğduğu bu ev, Tekirdağ Belediyesi ve Namık Kemal Derneği tarafından restore edilerek müzeye dönüştürülmüştür. Namık Kemal’in anısını yaşatmak için 1993 yılında hizmete açılan Namık Kemal Evi, 19. yüzyıldan kalma bir Osmanlı evidir. Aslına uygun bir şekilde inşa edilen bu müzede; şaire ait eserler, belgeler, resim ve tablolar sergileniyor. Bunun yanı sıra müzede; Tekirdağ’ın mutfağı, baş odası ve yatak odasını yansıtan etnografik eserler de bulunuyor. Aynı zamanda Namık Kemal ile ilgili yazılmış eserleri de görebilme imkanına sahipsiniz.
- Adres: Eskicami-ortacami, Namık Kemal Cd., 59000 Tekirdağ Merkez/Tekirdağ
- Çalışma saatleri: 09.00 – 17.00 **Pazar günleri kapalı.
- Telefon: 0282 262 91 28
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
4.Eski Tekirdağ Fotoğrafları Müzesi
Burası neresi? Yunanistanlı aile Dimitrios Mavridis’in mübadele öncesi ailesi ile birlikte yaşadığı bu köşk, Süleymanpaşa Belediyesi tarafından müzeye dönüştürülmüştür. 150 yıllık ve 1500’den fazla Tekirdağ’ın fotoğraflarından oluşan bir koleksiyona sahip olan Dimitrios’un burada yaşaması, köşkün müzeye dönüşmesini sağlamıştır. Hatta Dimitrios Mavridis, bu koleksiyonunu Süleymanpaşa Belediyesi’ne bağışlamıştır.
- Adres: Ertuğrul, Sefa Sk. No:18, 59100 Tekirdağ Merkez/Tekirdağ
- Yol tarifi al >
5.Malkara Eğitim ve Kültür Vakfı Özel Müzesi
Burası neresi? Malkara ilçe merkezinde yer alan Malkara Eğitim ve Kültür Vakfı Özel Müzesi, 1992 yılında hizmete açılmıştır. Kültür Sarayı’nın bir bölümünde bulunan müze, arkeolojik ve etnografik olmak üzere iki ayrı kısımdan oluşuyor. Müzede; toplamda 1837 eser sergileniyor ve içerisinde Malkara ilçesinde yapılan kazı çalışmalarından elde edilen arkeolojik eserler, Alpi Ören Yeri’nde bulunan Roma Dönemi’ne ait kişisel eşyalar yer alıyor. Bununla birlikte bu müzede; Malkara tarihini ve kültürel mirasını yakından öğrenebilirsiniz.
- Giriş ücreti: 5₺
-Diğer
6.Hora Feneri
Burası neresi? Şarköy ilçesine 20 km mesafede yer alan Hora Feneri, Sultan Abdülmecit’in talimatıyla 1861 yılında Fransa’dan getirilen özel malzemelerle inşa edilmiş. Tamamı demirden yapılan Hora Feneri, 157 yıldır gemilere ışık tutmasıyla biliniyor. Uzunluğu 20 metre, yüksekliği ise 25 metre olan Hora Feneri, Marmara Denizi’nden geçen gemilere hala yol gösteriyor. Fenerin ışığı 20 mil uzaktan görülebildiği için, özellikle kış aylarında bile yol gösterici konumundadır. İnşa edildiği yıllarda fitilli lamba ile ışık veren fener, günümüzde elektrik enerjisi ile çalışıyor.
- Adres: Hoşköy, 59570 Şarköy/Tekirdağ
- Yol tarifi al >
-Plajlar
7.Çamlıköy Kastro Plajı
Burası neresi? Saray ilçesine 15 km mesafede yer alan Çamlıköy Kastro Plajı, eskiden sadece Kastro Plajı olarak bilinirken, günümüzde ise Çamlıköy Plajı olarak biliniyor. Karadeniz kıyısına uzanan 3 kilometrelik plajı ile bambaşka bir yer olan bölgede, yemyeşil orman ve altın renginde bir göl yer alıyor. Istıranca Dağı eteklerinde kurulan plaj, özellikle yaz aylarında sıklıkla tercih ediliyor.
Neden gitmeliyim? Bölgede yer alan 329 hektarlık ormanlık alan, 1988 yılında sit alanı olarak koruma altına alınmış ve bir bölümü piknik ve dinlenme yeri olarak düzenlenmiş. İster masmavi plajında yüzüp güneşleyin, ister doğayla baş başa kalın ve kafanızı dinleyin, ister piknik yapın, ister çadırınızı alıp kamp yapın… Ayrıca bölgede yer alan kamp yerlerinde, karavanla bile konaklayabilme imkanına sahipsiniz. Tekirdağ’da gezilecek yerler listenize eklemeyi ve güzel bir gün geçirmeyi ihmal etmeyin!
- Adres: Bahçeköy, 59600 Saray/Tekirdağ
- Çalışma saatleri: 7/24
- Telefon: 0312 207 50 00
- Giriş ücreti: Kamp ve araç: 15-210₺
- Yol tarifi al >
8.Şarköy Sahili
Burası neresi? Şarköy Sahili, 60 metre uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun kumsallarından biridir. Aynı zamanda dünyanın en uzun on ikinci sahili olan Şarköy Sahili, özellikle yaz aylarında, hem yöre halkı hem de yerli ve yabancı pek çok turist tarafından ziyaret ediliyor. Sahilin çevresinde balıkçı barınakları ve Su Ürünleri Kooperatiflerini de görebilme şansınız var.
9.Kumbağ Plajı
Burası neresi? Sessiz, sakin ve oldukça huzurlu bir ortama sahip olan Kumbağ Plajı, kafa dinleyebileceğiniz yerlerden biridir. Denizi dalgalı olsa da, hafta sonlarının vazgeçilmezi olarak listede yer alıyor. Özellikle İstanbul’a yakınlığıyla bilinen plaj, günübirlik kaçamak yapmak adına da sıklıkla tercih ediliyor.
- Adres: Kumbağ, 59060 Merkez/Süleymanpaşa/Tekirdağ
- Yol tarifi al >
10.Çorlu Belediye Plajı
Burası neresi? Çorlu merkeze 20 km mesafede yer alan Çorlu Belediye Plajı, sessiz, sakin ve güzel bir tatil yapmak isteyenlerin adresidir. Arkadaşlarınızla doya doya eğlenebileceğiniz bir yer olan bu plaj, Çorlu’da en çok tercih edilen plajlardan biridir. Denizin tadını fazlasıyla çıkaracağınız bir yer olmasının yanı sıra hem denizinin hem de kumsalının tertemiz olmasına da hayran kalacaksınız. Herhangi bir ücret alınmaması ve Olimpos At Çiftliği’ne oldukça yakın bir konumda bulunması da cabası…
11.Alyaka Plajı
Burası neresi? Süleymanpaşa ilçesinin Dereağzı Mahallesi’nde yer alan Alyaka Plajı, ilçeye 4 km uzaklıkta konumlanıyor. İçerisinde restoran, büfe, tuvalet ve çadır alanları bulunuyor. Berrak denizinde yüzebileceğiniz gibi kumsalında da doya doya güneşlenebilirsiniz. Aman siz yine de dikkat edin, güneş fazla yakmasın!
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.