Tekirdağ’ın Yöresel Yemekleri
Tekirdağ’ın Yöresel Yemekleri
Bir şehri gezerken aklımızın bir köşesi nerede ne yiyeceğimizdir. Tekirdağ’ın birbirinden lezzetli yemekleri sayesinde önümüzde bolca çeşit var.
Keyifli bir şehir turunun ardından veya mola yerlerinde Tekirdağ’ın yöresel yemekleri sizi bekliyor olacak. Yerli ve yabancı turistlerin çok beğendiği yemekler usta ellerde hazırlanmışsa daha başka oluyor. Yemekler arasındaki yolculuğumuza köfteden başlıyoruz.
Tekirdağ’ın Yöresel Yemekleri
Çorbalar
1- Tarhana
Yalnızca Tekirdağ’ın değil Türkiye’nin de simgesi haline gelmiş tarhana çorbası, kentin Hayrabolu ilçesinde evlerde hazırlanan bir lezzet. Kentte kışın en sevilen başlangıç yemeği tarhana çorbası… Hem sağlıklı hem de doyurucu çorba, evlerde tüm kış tüketilen leziz bir yemek.
2- Çeneçarpan Çorbası
Tekirdağ’ın yöresel yemeği çeneçarpan çorbası, enteresan ismi, leziz kıvamıyla damaklarda uzun yıllar unutulmayacak bir tat bırakıyor. Sütlü hamur çorbası olarak tarif edebileceğimiz bu lezzet, Rumeli ve Trakya çorbaları içerisinde de oldukça popüler.
3- Kelle Paça Çorbası
Tekirdağ usulü kelle paça çorbasının lezzeti bir başka. Tekirdağ’da esnaf lokantalarında ve pek çok çorba evinde bulabileceğiniz bu sağlıklı leziz çorbanın tadına bakmanızı tavsiye ederiz.
Diğer Yemekler
4- Tekirdağ Köftesi
Tekirdağ ile özdeşleşen köfte üç aşamalı yoğurulur ve içine irmik konur. Akçaabat Köftesi’nden farkı yapılış biçimi ve özel sosudur. Acı sos köftenin tadını zirveye çıkaran hoş bir sürpriz.
5- Cizleme
Görüntü itibariyle krepe benzer ama büyük farklar vardır. Dikkat ederseniz kreplerde hava baloncukları kapatılır. Cizlemede ise kapatılmaz. Aksine ne kadar çok olursa o kadar iyidir. Küçük bir ayrıntı daha verelim. Cizleme yapılan tava lezzetini kaybetmesin diye başka yemek yapılmaz.
6- Sini Mantısı
Sini mantısı, et ile yapılır ve tepsiye yerleştirilir. Diğer mantılardan bu yönüyle ayrılır. Fırınlamanın ardından isteğe göre yoğurt dökülür.
7- Burma Sucuk
İnecik’teki burma sucuğun yerini hiçbir şey tutmaz. Oğlak ve tekeden elde edilen etlerden yapılır ve yöresel sırlarla beraber sofraya gelir.
8- Damat Paçası
İsminin hakkını veren bir yemektir. Tavuk suyu ile ıslatılan yufkaların üzerine didilmiş tavuk etleri konulur. İyi bir pişme işleminden sonra yoğurtlu sos hazırlanır. Sofraya gelene kadar kokusuyla iştah açar.
9- Kandilli Mantı
Bu mantı çeşidi sadece Tekirdağ’a ait değil. Çanakkale ve Edirne‘de de bu yemeği gönül rahatlığıyla sipariş verebilirsiniz. Tavuk eti, tavuk ciğeri ve tereyağı ile benzersiz bir tat sunar.
10- Satır Et
Trakya mutfağında oldukça sevilen bir ana yemek olan satır et, Edirne’nin Keşan ilçesine has bir yemek olarak bilinse de Tekirdağ’da da pek çok restoranda deneyebileceğiniz bir lezzet bombası. Bir bakıma köfte olarak tarif edebileceğimiz bu lezzetli et bölgede yetişen kuzu etleriyle hazırlanıyor.
11- Manda Yoğurdu
Trakya’nın kuzey doğu taraflarında titizlikle hazırlanan manda yoğurdu, Tekirdağ’a bağlı Saray ilçesinde yetiştirilen mandaların sütünden hazırlanmaktadır. Manda yetiştiriciliği sunan firmaların toplandığı Saray ilçesi, kentin simgesi haline gelmiş manda yoğurdunun hazırlandığı bölgedir. Aynı zamanda Saray ilçesinde yer alan kahvaltıcılarda manda kaymağını da sıklıkla görebilmeniz mümkündür.
12- Bulama
Yapımı oldukça zahmetli, tadı ise nefis bir lezzet olan bulama, geçmişte Trakya bölgesindeki pek çok ilde hazırlanırken günümüzde yalnızca Tekirdağ’da pişirilmeye devam edilmektedir.
Tekirdağ’ın yöresel yemekleri listesinde oldukça güçlü bir yer tutan bulama, üzüm pekmezinin çöven otuyla karıştırılması ve helva kıvamına getirilmesiyle ortaya çıkıyor. Kaymak kıvamında bir çeşit helva benzeri bir tatlı. Denemenizi şiddetle tavsiye ederiz.
13- Hardaliye
Özellikle Kırklareli ve çevresinde meşhur olan hardaliye, Tekirdağ ilimizin de geleneksel tatları arasında gösterilir. Alkolsüz üzüm suyu olarak tarif edebileceğimiz bu lezzet içerisinde eklenen hardal tohumları alkol oluşumunu engellemekte ve hoş bir aroma vermektedir
14- Üzüm Turşusu
Geçmişten bugüne büyüklerimizin bildiği ve titizlikle hazırladığı tariflerden bir diğeri de üzüm turşusu… Bağ bahçeleriyle ünlü Tekirdağ’da üzümden her şey yapılır da turşu yapılmaz mı diyenler için üzüm turşusu sıklıkla hazırlanan bir lezzet.
Beyaz üzüm, üzüm sirkesi, sarımsak, kaya tuzu ve limon suyu ile hazırlanan üzüm turşusunun diğer turşulardan yapılış bakımından pek bir farkı yoktur. Bariz olan tek fark ise lezzeti….
15- Keşkek
Halk arasında ‘’herise’’ olarak da bilinen keşkek, pek çok ilimizde olduğu gibi Tekirdağ mutfağının da vazgeçilmez lezzetlerinden biri. Kentte düğün yemeklerinin olmazsa olmazı olarak gösterilen keşkek, bir gün önceden ıslatılan buğdayın düğün günü oldukça geniş kazanlarda odun ateşinde kaynatılmasıyla hazırlanıyor. Yörede keşkek, hasta ve yaşlılara şifa kazandıracağı duyusuyla da çevreye dağıtılıyor.
16- Zennik
Balkan mutfağından Trakya bölgesine kadar gelen Zennik, dilimizde kenarlı sini pidesi olarak anılan lezzetli bir hamur işi.
17- Yoğurtlu Borani
Tekirdağ’ın geleneksel lezzetlerinden yoğurtlu borani, yapımı meşakkatli yemeklerden bir diğeri… Genellikle ıspanaklı iç harca sahip bu lezzet içerisine isteğe bağlı olarak et ve pazı da ekleniyor. Son olarak da sarımsaklı yoğurt dökülerek servis ediliyor. Tadı ise parmak ısırtan cinsten.
18- Pireşe
Mısır unundan hazırlanan bir ekmek olarak tarif edebileceğimiz pireşe, Tekirdağ halkının sıklıkla pişirdiği hamur işi yemeklerden bir diğeri. Mısır unu ve su ile hazırlanan yumuşak hamurun içerisine pırasalı soğanlı bir iç harç da eklendi mi tadından yenmiyor.
19- Papaz Mancası
Rumeli göçmenlerinden ülkemize taşınan lezzetlerden biri de papaz mancası… Bizlerin yorumuyla asıl tarifinden çok daha lezzetli bir hal almış mancayı bir nevi meze ya da salata olarak tanımlayabiliriz.
İçerisinde patlıcandan tutun da kırmızı biber, yeşil biber, sarımsak, sirke , maydanoz ve dereotu gibi pek çok malzemenin yer aldığı manca, alkol sofralarının da vazgeçilmezi olarak masalarda yerini alıyor.
20- Rakı
Rakı kültürü Tekirdağ’ın vazgeçilmezidir. Şehri görebileceğiniz bir yerde rakı masasına oturmak, o havayı solumak güzel bir deneyim olacaktır.
Tatlılar
21- Hayrabolu Tatlısı
Kemalpaşa tatlısının büyüğüdür diyebiliriz. Üzerine tahin ve dondurma eklenerek güzel bir tat elde edilir.
22- Peynir Helvası
Peynir helvası Edirne’den Tekirdağ’a ve hatta Çanakkale’nin Eceabat ilçesine kadar ilimizde oldukça sevilen ünlü bir tatlıdır. Tereyağı ve peynirin muhteşem uyumunu ortaya çıkartan peynir helvası içerisinde toz şeker, yumurta sarısı, irmik gibi malzemeler barındırıyor.
23- Üzüm Pekmezi
Hepimizin bildiği gibi üzüm pekmezinin faydaları saymakla bitmez… Tekirdağ Bağlarından toplanan üzümler, doğal ve sağlıklı pekmez haline getirildikten sonra ‘’Tekirbağ’’ adıyla raflarda yerini alıyor. Kent geziniz sırasında mutlaka satın alıp, yakınlarınıza da hediye etmenizi tavsiye ederiz
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.