PSİKOLOJİK ŞİDDET İLE MÜCADELE SEMİNERİ
PSİKOLOJİK ŞİDDET İLE MÜCADELE SEMİNERİ
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN ANLATIMI İLE YAHYA KEMAL BEYATLIDA
Psikolojik şiddet uygulayan fail bağırma, korkutma, küfür etme, tehdit, hakaret, küçük düşürme, devamlı eleştirme, mağdurun hareketlerini, giyimini, başkalarıyla ilişkilerini denetleme, sınırlama, değersizlik duygusu uyandırma gibi yollarla sistematik olarak mağdura duygusal baskı uygular.
Kıskançlığın altında yetersizlik korkusu ve kendi yaşayamadığını başkalarının da yaşamadığına inandırma çabasından bahsedebiliriz.
Kibrin altında değersizlik korkusu ve bu hissi gizleyip kendini tam tersini hissettiğine inandırma, böylece kişiliğindeki boşluk veya eksikliği doldurma çabasından bahsedebiliriz.
Böbürlenmenin altında karşısındakinin gözü önünde kendini teselli çabası var: Başkalarının tanıklığında kendinin tanımladığı gibi olduğuna inandırma gayreti.
Küçümsemenin altında kendini aşağıda görme ve kendini değerli hissetme çabasından bahsedebiliriz.
Yalancılığın altında suçlanma korkusu ve kendine güvenli bir ortam yarattığını hissetme çabası var. Korkutularak büyüyen çocuklarda yalancılığa başvurma görülür.
Hakaretin altında değersiz hissedişi önleme çabası var.
Kaba ve çirkin dilin altında, karşısındakini kendini hissettiği değersizlik seviyesine indirme gayreti var. Yani sen de benim gibi değersiz hisset.
Bu gözle baktığımızda ya da bilinçdışının dilini anladığımızda, insanların olumsuz huy ve davranışlarının altında kendilerini koruma, değerli, sevilebilir olma ve yeterli hissedebilme çabasının yattığını görebiliyoruz.
Psikoloji öğrencilerinin kurmuş olduğu Psikolojik Şiddet ile Mücadele ve Mente Psikoloji danışmanlığında yürütülen bu çalışmanın temelinde, ruhumuzda açılan yaralara sebebiyet verecek bu şiddetin farkındalığını arttırma çabası vardır.
İREM PASTIRMACIOĞLU
EĞİTİM Sosyoloji Bölümü İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü İstanbul Bilim Üniversitesi
Dilara Topdağ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.