ÇOCUKLARDA İŞTAHSIZLIK PROBLEMLERİNİN NEDENİ

SAĞLIK 19.02.2022 - 20:59, Güncelleme: 30.03.2022 - 17:14
 

ÇOCUKLARDA İŞTAHSIZLIK PROBLEMLERİNİN NEDENİ

ÖZEL STAR MEDİCA HASTANESİ ÇOCUK HASTALIKLARI VE SAĞLIĞI UZM. DR. ZEYNEP ERSÖZ GÜNGÖR AÇIKLADI…
             Özel Star Medica Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzm. Dr. Zeynep Ersöz Güngör çocukların az yemek yemesi yada çok iştahsız olması, ailelerin en çok şikayet ettiği konuların başında geldiğini söyledi.  Geçici bu olurum karşısında ailelerin baskıcı tavırlar sergilemek yerine, sakin olması gerekiyor. En sık nedeni psikolojik olsa da İdrar yolu enfeksiyonu, Kulak , Burun, Boğaz ağrıları, Kansızlık, Kabızlık, Hormonal ve Alerjik hastalıklar iştahsızlığa neden olabilir. Fiziksel olarak sağlıklı çocuklarda  25-50 oranında iştahsızlık görülebilir.  En sık 1-6 yaş  arası  çocuklarda görülebileceğini iletti.                      İŞTAHSIZ ÇOCUĞUNUZ İÇİN NELER YAPABİLİRSİNİZ   Özel Star Medica Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Zeynep Ersöz Güngör iştahsız çocuğunuz için neler yapabileceğiniz hakkında kısa bilgiler aktardı.   -Yemek yeme konusunda mutlaka örnek olun, yemek seçme ve az yemek gibi davranışla sergilemeyin.   - Su, Süt, Meyve, Meyve suyu gibi gıdaları yemek öncesi vermeyin. Bunlar iştahını azaltır.    -Yemek seçimlerini hazırlanmasını sunum ve malzemelerin alışverişini çocuğunuz ile birlikte yapın.    -Yemek yerken çocukların dikkatini dağıtacak  Tablet , Televizyon , Bilgisayar, Telefon gibi cihazların kullanılmaması gerekmektedir.   -Sevmediği besinleri yedirmek için ısrar etmeyin. Bu besinleri cazip bir sunumla ara ara vermeyi deneyin.   -Çocuklara erişkin porsiyonu sunmayın, kendisinin yiyebileceği kadarını tabağına almasına izin verin, onun alabildiği miktara saygı gösterin.   -Öğün  süresini 20-30 dk olarak ayarlamaya çalışın. Gün için 4-5 öğün sunmaya çalışın.   -Ağzında biriktirme, Öğürme, Tükürme gibi belirtiler varsa mutlaka yemeğe son verin.   -Yediği veya yemediği gıdalar için ödül veya ceza yöntemini kullanmayın diye ekledi.
ÖZEL STAR MEDİCA HASTANESİ ÇOCUK HASTALIKLARI VE SAĞLIĞI UZM. DR. ZEYNEP ERSÖZ GÜNGÖR AÇIKLADI…
            
Özel Star Medica Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzm. Dr. Zeynep Ersöz Güngör çocukların az yemek yemesi yada çok iştahsız olması, ailelerin en çok şikayet ettiği konuların başında geldiğini söyledi.  Geçici bu olurum karşısında ailelerin baskıcı tavırlar sergilemek yerine, sakin olması gerekiyor. En sık nedeni psikolojik olsa da İdrar yolu enfeksiyonu, Kulak , Burun, Boğaz ağrıları, Kansızlık, Kabızlık, Hormonal ve Alerjik hastalıklar iştahsızlığa neden olabilir. Fiziksel olarak sağlıklı çocuklarda  25-50 oranında iştahsızlık görülebilir.  En sık 1-6 yaş  arası  çocuklarda görülebileceğini iletti.
 
                   İŞTAHSIZ ÇOCUĞUNUZ İÇİN NELER YAPABİLİRSİNİZ
 
Özel Star Medica Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Zeynep Ersöz Güngör iştahsız çocuğunuz için neler yapabileceğiniz hakkında kısa bilgiler aktardı.
 
-Yemek yeme konusunda mutlaka örnek olun, yemek seçme ve az yemek gibi davranışla sergilemeyin.
 
- Su, Süt, Meyve, Meyve suyu gibi gıdaları yemek öncesi vermeyin. Bunlar iştahını azaltır. 
 
-Yemek seçimlerini hazırlanmasını sunum ve malzemelerin alışverişini çocuğunuz ile birlikte yapın. 
 
-Yemek yerken çocukların dikkatini dağıtacak  Tablet , Televizyon , Bilgisayar, Telefon gibi cihazların kullanılmaması gerekmektedir.
 
-Sevmediği besinleri yedirmek için ısrar etmeyin. Bu besinleri cazip bir sunumla ara ara vermeyi deneyin.
 
-Çocuklara erişkin porsiyonu sunmayın, kendisinin yiyebileceği kadarını tabağına almasına izin verin, onun alabildiği miktara saygı gösterin.
 
-Öğün  süresini 20-30 dk olarak ayarlamaya çalışın. Gün için 4-5 öğün sunmaya çalışın.
 
-Ağzında biriktirme, Öğürme, Tükürme gibi belirtiler varsa mutlaka yemeğe son verin.
 
-Yediği veya yemediği gıdalar için ödül veya ceza yöntemini kullanmayın diye ekledi.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tekirdagmedyasesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.