Mide Balonu ile Mide Botoksu Arasında Nasıl Bir Fark Var?
Mide Balonu ile Mide Botoksu Arasında Nasıl Bir Fark Var?
Mide Botoksu Tehlikeli mi?
Özel Star Medica Hastanesi op. Dr. Genel Cerrahi Uzmanı Şener Okul Ameliyatsız zayıflama; yöntemlerinin başında gelen mide balonu ile mide botoksu günümüzde oldukça popüler durumdadır.
Mide balonu işlemi, mide içerisine yerleştirilen ve yaklaşık olarak 450-700 cc şişirilerek midede hacim kaplaması hedeflenen bir tıbbi balonla hafif bir sedasyon altında gerçekleştirilir. Hasta işlem sırasında kesinlikle ağrı duymaz. Balonun içerisi hava veya içerisine mavi bir tıbbi boya karıştırılmış sıvı ile doldurulur. Burada kullanılan mavi suyun amacı, balondan herhangi bir kaçak olması durumunda idrardaki renk değişikliği ile kaçağın farkına varmaktır.
Mide Balonu Midemize Zarar Verir Mi ?
Mide balonu yerleştirilmeden önce mide dikkatli olarak incelenir. Ağır gastrit veya ülser durumlarında mide balonu yerleştirme işlemi hastalığın tedavisi sonrasına ertelenmelidir. Zira midedeki ülser veya gastritin daha da ilerlemesine neden olabilir.
İşlem sonrasında doğal olarak mide, içerisindeki yabancı cismi refleks olarak dışarı atmak isteyecektir. Bulantı ve kusmalar olabilir. Hastaların çoğunda en geç 3 günün sonunda herhangi bir şikayet kalmamaktadır. Hastaların %2’si işlem sonrası bulantı-kusmaları tolere edememekte ve balonun çıkarılmasını istemektedir. Bu işlemde hedef mide hacmini küçültüp, erken doymayı sağlamaktır. İşlem sonrasında mutlaka verilen diyet programına uyulması gerekmektedir. Diyet programının fiziksel aktivitenin arttırılması ile desteklenmesi daha kontrollü ve düzenli bir kilo verimini sağlayacaktır.
Mideye yerleştirilen balon, 6 ay sonrasında tekrar sedasyon altında özel aparatlar ile hastanın ağrı duymayacağı şekilde endoskopik olarak çıkarılır.
Mide Botoksu Tehlikeli mi?
Mide Botoksu, mide balonu yerleştirme işleminde olduğu gibi endoskopik olarak yapılır. Sedasyon yapılmadan da uygulanabilmektedir.
Uygulamada kaslarda geçici bir felç hali oluşturan bir toksin mide kaslarına bölgesel olarak hekimin gereklilik duyduğu dozlarda uygulanır. Amaç mide kaslarında geçici felç oluşturup mide boşalmasını geciktirmek ve uzun süreli tokluk hissini korumaktır. Botoksun etkisi ortalama 4-6 ay arasında devam eder. İşlem, sonrasında diyet ve fiziksel aktiviteler ile desteklenmelidir.
Yan etkiler oldukça az görülmektedir.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.