Çocuklarda Bir Haftayı Aşan İştahsızlığa Dikkat Edilmeli…

SAĞLIK 08.09.2022 - 20:41, Güncelleme: 08.09.2022 - 20:41
 

Çocuklarda Bir Haftayı Aşan İştahsızlığa Dikkat Edilmeli…

Özel Star Medica Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erkut Karasu
Çocuklarda Bir Haftayı Aşan İştahsızlığa Dikkat Edilmeli… Özel Star Medica   Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erkut Karasu; Bebek ve çocuk bakımında ebeveynlerin en hassas olduğu nokta beslenme . Çocuklar bazen iştahsız olabilir ve bu durum normal olabilirken; bazen de bir hastalığın belirtisi olabilmektedir. “Bebeklerde ve çocuklarda görülen iştahsızlık aileler için endişe edici bir durumdur. Bir haftadan uzun süren ve kilo kaybına sebep olan iştahsızlıkta mutlaka doktora başvurulmalı… Bebekler tat duyusuna ulaştıktan sonra bazı gıdaları seçerler ve yemek istemezler. Bu durumda ailelerin zorlayıcı olmaması gerekiyor. Bazen anne ve babalar çocuklarının damak zevkini anlayana kadar bir süre geçer. Yeni bir gıdaya başlandığında çocuk bunu beğenmeyebilir, ağzından çıkararak reddedebilir. Bu gibi durumlar genellikle anne-babalar tarafından iştahsızlık olarak algılansa da eğer bebek normal kilosundaysa endişe etmeye gerek yoktur.  Çocukların diş çıkarma dönemlerinde de kısa süreli iştahsızlıklar olabilir. Çocuk, hastalık sırasında üst solunum yolu enfeksiyonu gibi bir enfeksiyon geçiriyorsa iştahsızlık ortaya çıkabilir ama bunlar çok uzun sürmez ve normale döner. Uzun süren ve kilo kaybına sebep olan durumlarda mutlaka doktora başvurulmalı, muayenesi yapılmalı gerekli olursa tetkiklerde beraberinde yapılmalı saptanan herhangi bir hastalık yok ise uygun takviye ve takviyeler ile beslenme düzenlenebilinir. İştahsızlık Bir Haftayı Geçiyorsa Dikkat Edilmeli Bir haftadan uzun süren ve kilo kaybına neden olan iştahsızlık, ciddi hastalıkların habercisi olabilir. İştahsızlığın tanısı için kan sayımı, idrar testi, kan, biyokimya, böbrek ve karaciğer fonksiyon testleri yaptırılmalı, kanda devit ve vitamin düzeylerine bakılmalıdır. Fizyolojik olan durumlar kendiliğinden düzelirken, eğer altta yatan bir sebebi varsa hastalığın tanı ve tedavisi gereklidir. Özellikle idrar yolu enfeksiyonu iştahsızlık ile başlayabilir, daha sonra ateş ile devam edebilir. Diğer büyüme gelişme sorunları, demir eksikliği anemisi, D vitamini veya diğer vitamin eksiklikleri, çölyak ve inflamatuvar bağırsak hastalıkları, kronik karaciğer ve böbrek hastalıkları da önce iştahsızlık sonra da büyümenin durması şeklinde başlayabilir.
Özel Star Medica Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erkut Karasu

Çocuklarda Bir Haftayı Aşan İştahsızlığa Dikkat Edilmeli…
Özel Star Medica   Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erkut Karasu; Bebek ve çocuk bakımında ebeveynlerin en hassas olduğu nokta beslenme . Çocuklar bazen iştahsız olabilir ve bu durum normal olabilirken; bazen de bir hastalığın belirtisi olabilmektedir. “Bebeklerde ve çocuklarda görülen iştahsızlık aileler için endişe edici bir durumdur. Bir haftadan uzun süren ve kilo kaybına sebep olan iştahsızlıkta mutlaka doktora başvurulmalı…

Bebekler tat duyusuna ulaştıktan sonra bazı gıdaları seçerler ve yemek istemezler. Bu durumda ailelerin zorlayıcı olmaması gerekiyor. Bazen anne ve babalar çocuklarının damak zevkini anlayana kadar bir süre geçer. Yeni bir gıdaya başlandığında çocuk bunu beğenmeyebilir, ağzından çıkararak reddedebilir. Bu gibi durumlar genellikle anne-babalar tarafından iştahsızlık olarak algılansa da eğer bebek normal kilosundaysa endişe etmeye gerek yoktur. 
Çocukların diş çıkarma dönemlerinde de kısa süreli iştahsızlıklar olabilir. Çocuk, hastalık sırasında üst solunum yolu enfeksiyonu gibi bir enfeksiyon geçiriyorsa iştahsızlık ortaya çıkabilir ama bunlar çok uzun sürmez ve normale döner. Uzun süren ve kilo kaybına sebep olan durumlarda mutlaka doktora başvurulmalı, muayenesi yapılmalı gerekli olursa tetkiklerde beraberinde yapılmalı saptanan herhangi bir hastalık yok ise uygun takviye ve takviyeler ile beslenme düzenlenebilinir.

İştahsızlık Bir Haftayı Geçiyorsa Dikkat Edilmeli
Bir haftadan uzun süren ve kilo kaybına neden olan iştahsızlık, ciddi hastalıkların habercisi olabilir. İştahsızlığın tanısı için kan sayımı, idrar testi, kan, biyokimya, böbrek ve karaciğer fonksiyon testleri yaptırılmalı, kanda devit ve vitamin düzeylerine bakılmalıdır. Fizyolojik olan durumlar kendiliğinden düzelirken, eğer altta yatan bir sebebi varsa hastalığın tanı ve tedavisi gereklidir. Özellikle idrar yolu enfeksiyonu iştahsızlık ile başlayabilir, daha sonra ateş ile devam edebilir. Diğer büyüme gelişme sorunları, demir eksikliği anemisi, D vitamini veya diğer vitamin eksiklikleri, çölyak ve inflamatuvar bağırsak hastalıkları, kronik karaciğer ve böbrek hastalıkları da önce iştahsızlık sonra da büyümenin durması şeklinde başlayabilir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tekirdagmedyasesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.