BÜYÜKŞEHİR, ÇEVREYE DUYARLI ENTEGRE KATIK ATIK TESİSLERİNDE ÇÖPTEN ELEKTRİK ÜRETİYOR
BÜYÜKŞEHİR, ÇEVREYE DUYARLI ENTEGRE KATIK ATIK TESİSLERİNDE ÇÖPTEN ELEKTRİK ÜRETİYOR
DEMİRLİ KATI ATIK BERTARAF TESİSİNDE ÇÖPLERDEN ELEKTRİK ÜRETİLİYOR
BÜYÜKŞEHİR, ÇEVREYE DUYARLI ENTEGRE KATIK ATIK TESİSLERİNDE ÇÖPTEN ELEKTRİK ÜRETİYOR
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından, halk sağlığına ve çevreye duyarlı olarak inşa edilen, Süleymanpaşa Demirli ve Çorlu Karatepe’deki Entegre Katı Atık Yönetimi Tesisleri’nin tanıtımı ve işleyişi ile ilgili bilgilendirme amacıyla düzenlenen basın gezisi geniş çaplı bir katılımla gerçekleştirildi.
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Alparslan Kurtoğlu tarafından, Entegre Katı Atık Yönetimi Tesislerinin her yönüyle basın mensuplarına tanıtıldığı gezi öncesi, Batı Trakya Gazeteciler Derneği’nde basın mensuplarına Entegre Katı Atık Tesislerinin yönetim süreçleri ve tesislerin çalışma sistemleri ile ilgili bir sunum gerçekleştirildi.
Basın gezisi, Süleymanpaşa İlçesi’nde bulunan Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi ile başladı. Tıbbi atıkların son teknoloji ekipmanlarla bertaraf edildiği aşamalar basın mensuplarına ayrıntılı bir şekilde anlatıldı.
DEMİRLİ KATI ATIK BERTARAF TESİSİNDE ÇÖPLERDEN ELEKTRİK ÜRETİLİYOR
Gezide ikinci durak, Süleymanpaşa İlçesi Demirli Mahallesi’nde bulunan Katı Atık Bertaraf Tesisi ve elektrik üretim tesisleri oldu. Burada basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Genel Sekreter Yardımcısı Kurtoğlu, Gerçekleştirilen ihale kapsamında yapılan ve yapımı devam eden bu tesisler için Büyükşehir Belediyesinin bütçesinden herhangi bir harcama yapılmadığı gibi üstüne firmanın cirosundan kâr payı alındığını belirterek, “Aynı zamanda daha önceleri su faturalarına yansıtılan katı atık bertaraf bedeli artık alınmamaktadır. Toplanan çöpler tesisimizde çevreye duyarlı olarak bertaraf edilmektedir. Vatandaşlarımızın evlerinden çıkan çöplerden, hâlihazırda kurulmuş olan tesislerde Tekirdağ’ın günlük 30 bin konutun ihtiyacını karşılayabilecek miktarda elektrik enerjisi de üretilmektedir. Tesisimizde şuan doluluk oranı yüzde 100’e yaklaşmış durumdadır. 3. Lot alanın ivedilikle açılması gerekmektedir. Aksi takdirde Tekirdağ olarak çok ciddi bir çevre felaketi ile karşı karşıya kalabiliriz. 3. Lot için yaptığımız girişimlerden maalesef şuana kadar olumlu sonuç alamadık. Ancak Kadir Başkanımızın son dönemdeki çabaları ve girişimleri ile bu konuda önemli bir mesafe kat ettik. Kısa süre içerisinde 3. Lotun yapımı için gerekli izinlerin verileceğini düşünüyorum” dedi.
ÇORLU KARATEPE ENTEGRE KATI ATIK BERTARAF TESİSİNDE ÇÖPLERİN YÜZDE 80’LİK KISMI GERİ DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR
Entegre Katı Atık Yönetimi Tesisleri tanıtım ve bilgilendirme gezisinde son durak Çorlu Karatepe’de bulunan Entegre Katık Bertaraf Tesisi oldu. Tesiste; Çorlu Bölgesi’ndeki 6 ilçenin (Çorlu, Marmaraereğlisi, Ergene, Çerkezköy, Kapaklı ve Saray) çöplerinin bertarafının sağlandığını dile getiren Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Alparslan Kurtoğlu, “Tesise gelen çöpler ayrıştırılarak geri dönüşümlü atıklar ekonomiye kazandırılmaktadır. Geri dönüştürülemeyen atıklar elektrik enerjisi üretiminde kullanılmaktadır. Ayrıştırma ve geri dönüşüme uygun olmayan çöpler ise 2. Sınıf Katı Atık Düzenli Depolamada bertaraf edilmektedir. Çorlu Karatepe Tesisinde, tehlikeli endüstriyel atıkların depolanması söz konusu değildir. Getirilen çöpler bu tesislerimizde mekanik bir ayrıştırmadan geçiyor. Bir kısmı yakıt olarak gazifikasyon tesisimize gönderiliyor. Bir kısım organikler ise tanklarda çürütülerek enerjiye dönüştürülüyor. Geri kalan atıklarımızda düzenli bir şekilde depolanıyor. Tesisimiz modern bir tesis yağmur sularının, çöp sularına karışmayacak şekilde drenaj sistemi var. Olası yangın olaylarına karşın yangın hidrantları var. Aynı zamanda çöp suları ayrı bir şekilde alınıp arıtılarak doğaya temiz su olarak bırakılıyor. Günlük 30 Bin haneye yetecek elektrik enerjisini şebeke hattına bağlıyoruz. Tesisimize gelen çöplerin yüzde 10-15 maksimum yüzde yirmilik kısmı, doğaya zararlı olmayacak şekilde bertaraf edilirken, geriye kalan yüzde 80 gibi büyük bir bölümü geri dönüşüm çalışmaları kapsamında ekonomiye geri kazandırılmaktadır. Ancak tesisimize ilave olarak kuracağımız birimlerle birlikte sıfır atık hayalimizi gerçekleştirecek duruma geleceğiz” diye konuştu.
Süleymanpaşa ve Çorlu’da faaliyette bulunan Entegre Katı Atık Yönetimi Tesislerinin tüm birimlerini basın mensuplarına gezdiren ve tesislerin çalışma sistemlerini ve işleyiş aşamalarını tüm detayları ile basın mensupları ile paylaşan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Alparslan Kurtoğlu, Katı Atık Bertaraf tesislerini adeta bir enerji üssüne dönüştürdüklerinin altını çizerek, çöplerin depolanması, ayrıştırılması, arıtılması ve enerjiye dönüştürülmesi aşamalarında hiçbir şekilde halk sağlığını tehdit edecek bir çalışmanın söz konusu olmadığını da sözlerine ekledi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.