TRAKYA’DA SU KAYNAKLARI AĞIR TAHRİP ALTINDA

YAŞAM 22.03.2021 - 19:53, Güncelleme: 30.03.2022 - 17:14
 

TRAKYA’DA SU KAYNAKLARI AĞIR TAHRİP ALTINDA

Dünya Su Günü nedeniyle açıklama yapan İYİ Parti Tekirdağ Doğa ve Çevre Politikaları İl Başkan Yardımcısı Halide Savaş, Trakya’da yeraltı sularının yüzde 85’nin tükendiğini acilen önlem alması gerektiğini belirtti.
TRAKYA’DA SU KAYNAKLARI AĞIR TAHRİP ALTINDA İYİ Parti Tekirdağ Doğa ve Çevre Politikaları İl Başkan Yardımcısı Halide Savaş, “Marmara Bölgesi de özellikle 20 yılda artan kentsel büyüme ve sanayi yoğunlaşmasıyla su krizinin en çok hissedildiği bölgelerden biri oldu. Bölgede yaşayan milyonlarca insan ve sayısız canlının yegane su kaynağı olan Kuzey Ormanları, içindeki su havzalarıyla birlikte uzun yıllardır ağır tahrip altındadır. 3. Köprü, Türk Akım ve Havaalanı gibi mega projelerle, sanayi tesislerinin kontrolsüz su kaynaklarını kirletmesi ve kurutmasıyla, maden ocakları ve beton santralleri ile bu su havzaları yok olma riskiyle karşı karşıyadır” dedi. ERGENE SANAYİNİN KANALİZASYONU OLMUŞTUR Savaş, “Trakya Bölgesi, Türkiye’de kişi başına düşen su miktarı en az olan bölgedir. Bölgenin can damarı olan Ergene nehri Saray ilçesinin kuzeyinde Yıldız dağlarının tepesinden doğduğu noktada içilebilir temizlikte iken, Saroz’da balıkçılığı dahi bitirecek kadar kirlenmiş olarak denize dökülmektedir. Geçtiği yerlerdeki evsel ve endüstriyel atık sular arıtılmaksızın Ergene nehrine deşarj edilmektedir. Nehir dördüncü derecede kirli, hiçbir amaç için kullanılamaz suyu ile sanayinin kanalizasyonu haline gelmiştir” diye konuştu. YERALTI SULARININ YÜZDE 85’İ TÜKENDİ 2014-2015 yıllarında ihale edilen Ergene1 OSB, Ergene2 OSB, Çorlu1 OSB, Velimeşe OSB ve Muratlı OSB’nin arıtma tesislerinden sadece Muratlı bitmiş ve devreye alınmıştır. Diğerlerinin de bir an önce bitirilip devreye alınmasını istiyoruz. Derin Deniz Deşarj Projesi de tamamlandığında Ergene nehrinin bu zehirlenmeden kurtularak temizlenmeye başlayacağını umut ediyoruz. Diğer taraftan Ergeneye deşarj edilen suların tamamı yeraltından çekilmektedir. Hem evlerde kullandığımız içme ve kullanma suları hem de sanayinin kullandığı sular yeraltından temin ediliyor. Bilim insanları 30 yıl önce 70-80 metreden su çekerken şimdi 400 metreye inildiğini; Trakya’da yer altı sularının yüzde 85’inin tükendiğini söylüyorlar ve yakında çökmeler olacağını belirtiyorlar. Yer altı sularının böyle hoyratça kullanımından vazgeçilmeli, zor günler için rezerv olarak saklanmalı, yüzey sularının kullanımına yönelinmelidir. MERİÇ VE TUNCA’YA BARAJ YAPILMALI Savaş, “Bölgenin su ihtiyacının yerüstü kaynaklardan karşılanması amacıyla 2014 yılında gündeme gelen Meriç ve Tunca nehirlerinden barajlarda su biriktirme projesi yeniden düşünülmelidir. Yağmur suyu hasadı konusunda Belediyeler hızla harekete geçmeli, “Yağmur suyu Toplama ve Kullanma Yönetmeliği”ni kabul edip en az 200 m2 taban alanı olan her yapıda yağmursuyu toplama sistemi şartını getirmelidir. Kamu binaları, siteler, AVMler vb. diğer büyük binalarda Gri su arıtma ve kullanma sistemleri kurularak atık suların geri kazanımı sağlanmalıdır” diye sözlerini tamamladı.
Dünya Su Günü nedeniyle açıklama yapan İYİ Parti Tekirdağ Doğa ve Çevre Politikaları İl Başkan Yardımcısı Halide Savaş, Trakya’da yeraltı sularının yüzde 85’nin tükendiğini acilen önlem alması gerektiğini belirtti.

TRAKYA’DA SU KAYNAKLARI AĞIR TAHRİP ALTINDA

İYİ Parti Tekirdağ Doğa ve Çevre Politikaları İl Başkan Yardımcısı Halide Savaş, “Marmara Bölgesi de özellikle 20 yılda artan kentsel büyüme ve sanayi yoğunlaşmasıyla su krizinin en çok hissedildiği bölgelerden biri oldu. Bölgede yaşayan milyonlarca insan ve sayısız canlının yegane su kaynağı olan Kuzey Ormanları, içindeki su havzalarıyla birlikte uzun yıllardır ağır tahrip altındadır. 3. Köprü, Türk Akım ve Havaalanı gibi mega projelerle, sanayi tesislerinin kontrolsüz su kaynaklarını kirletmesi ve kurutmasıyla, maden ocakları ve beton santralleri ile bu su havzaları yok olma riskiyle karşı karşıyadır” dedi.

ERGENE SANAYİNİN KANALİZASYONU OLMUŞTUR

Savaş, “Trakya Bölgesi, Türkiye’de kişi başına düşen su miktarı en az olan bölgedir. Bölgenin can damarı olan Ergene nehri Saray ilçesinin kuzeyinde Yıldız dağlarının tepesinden doğduğu noktada içilebilir temizlikte iken, Saroz’da balıkçılığı dahi bitirecek kadar kirlenmiş olarak denize dökülmektedir.
Geçtiği yerlerdeki evsel ve endüstriyel atık sular arıtılmaksızın Ergene nehrine deşarj edilmektedir. Nehir dördüncü derecede kirli, hiçbir amaç için kullanılamaz suyu ile sanayinin kanalizasyonu haline gelmiştir” diye konuştu.

YERALTI SULARININ YÜZDE 85’İ TÜKENDİ

2014-2015 yıllarında ihale edilen Ergene1 OSB, Ergene2 OSB, Çorlu1 OSB, Velimeşe OSB ve Muratlı OSB’nin arıtma tesislerinden sadece Muratlı bitmiş ve devreye alınmıştır. Diğerlerinin de bir an önce bitirilip devreye alınmasını istiyoruz. Derin Deniz Deşarj Projesi de tamamlandığında Ergene nehrinin bu zehirlenmeden kurtularak temizlenmeye başlayacağını umut ediyoruz.
Diğer taraftan Ergeneye deşarj edilen suların tamamı yeraltından çekilmektedir. Hem evlerde kullandığımız içme ve kullanma suları hem de sanayinin kullandığı sular yeraltından temin ediliyor. Bilim insanları 30 yıl önce 70-80 metreden su çekerken şimdi 400 metreye inildiğini; Trakya’da yer altı sularının yüzde 85’inin tükendiğini söylüyorlar ve yakında çökmeler olacağını belirtiyorlar. Yer altı sularının böyle hoyratça kullanımından vazgeçilmeli, zor günler için rezerv olarak saklanmalı, yüzey sularının kullanımına yönelinmelidir.

MERİÇ VE TUNCA’YA BARAJ YAPILMALI

Savaş, “Bölgenin su ihtiyacının yerüstü kaynaklardan karşılanması amacıyla 2014 yılında gündeme gelen Meriç ve Tunca nehirlerinden barajlarda su biriktirme projesi yeniden düşünülmelidir. Yağmur suyu hasadı konusunda Belediyeler hızla harekete geçmeli, “Yağmur suyu Toplama ve Kullanma Yönetmeliği”ni kabul edip en az 200 m2 taban alanı olan her yapıda yağmursuyu toplama sistemi şartını getirmelidir. Kamu binaları, siteler, AVMler vb. diğer büyük binalarda Gri su arıtma ve kullanma sistemleri kurularak atık suların geri kazanımı sağlanmalıdır” diye sözlerini tamamladı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tekirdagmedyasesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.