Vali Yıldırım: Sanayi alanlarımızı 3,5 katına çıkartabiliriz
Vali Yıldırım: Sanayi alanlarımızı 3,5 katına çıkartabiliriz
Tekirdağ Valiliği başkanlığında yürütülen Sanayi ve Teknoloji İş Birliği Kurulu (SANTEK) kapsamında Makine ve Metal Sektöründen yerli üreticiler ile ulusal tedarikçileri bir araya getiren bir iş forumu başladı.
16-17-18 Kasım tarihlerinde Çorlu Hilton Otel’de düzenlenecek programın açılışı Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
Tekirdağ Sanayi İl Müdürü Fahrettin Akçal: Dünyada savunma, uzay, havacılık, raylı sistemler gibi yüksek teknoloji ihtiva eden sektörel firmaları ilimize davet ettik. Burada amacımız ilimiz firmalarına iş bulmak olduğu gibi yüksek teknoloji üreten firmaların teknoloji kabiliyetlerini kobilere aktararak kobilerin teknoloji seviyelerini yükseltmek, bunu yaparken de yurt dışından ithal edilen bir çok ürünün yerlileşmesini sağlamayı bu toplantıda amaçlamaktayız.
Davet edilen teknoloji firmalar dünya çapında ilk 100’e giren ve dünya çapında tanınan Aselsan, İnsansız deniz aracı üreten Ares Tersanesi, Çanakkale Biga’da kurulan İçtaş firması. Bu firmamız 350 metre uzunluğunda 70 metre eninde 14 metre derinliğinde Türkiye’nin ve Akdeniz’de bulunan ülkelerin en büyük kuru gemi havuzunu bünyesinde barındırıyor. Muhtemelen önümüzdeki günlerde eğer Türkiye’de uçak gemisi yapılacak ise muhtemelen burada yapılacak. Türasaş Eskişehir Bölge müdürlüğü milli trenimizi yapacak olan firma aramızda.
60 FİRMAMIZ SAVUNMA SANAYİSİNE MAL VERİR DURUMA GELDİ
Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin: 8 sene önce bölgemizden savunma sanayine mal vereren 3 tane firmamız vardı şimdi Trakya’dan yaklaşık 60 civarında firmamız savunma sanayine mal verir, ürün verir, hizmet verir hale gelmiştir. Hatta bu malları yurt dışına ihraç eder hale geldik çok şükür. Sayın Valimizin Başkanlığını yaptığı Kalkınma Ajansımızda Dış Ticaret İhracat çalışmamız var, odalarımızla beraber bu işi yapıyoruz. Firmalarımızdan savunma sanayimiz ile ilgili ben dünyanın neresine mal satmak istiyorum diyorsanız, ürününüz varsa bizler sizlere bedava destek vererek dünyayı ayağınıza getiriyor ve sizlere uygun müşteri buluyor ve o müşterilere gerekirse birebir danışmanlık yaparak mal satmanızı sağlıyoruz ve bütün bunların hepsini arkadaşlarımız ücretsiz yapıyorlar.
NKÜ TÜM İMKANLARIYLA İŞ BİRLİĞİNE AÇIKTIR
NKÜ Rektörü Mümin Şahin: Üniversitemiz Trakya’da Çanakkale Bandırma dahil girişimcilik endeksinde ilk yedide bulunan bir üniversite. Bu alanda teknolojinin geliştirmesi, üretilmesi noktasında üniversitemiz her türlü çalışmaya her türlü iş birliğine açıktır. Teknopark özelimizde olsun veya hocalarımızın bireysel olarak danışmanlık veya değişik hizmetler noktasında katkı sağlayabilecek düzeyde.
BAKAN YARDIMCISI BÜYÜDEDE’DEN ÖVGÜ DOLU SÖZLER
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede: Sayın Valim öncelikle çok şanslı bir ilde görev yapıyorsunuz. Bölgenin Sanayicisi, kalkınma ajansı oldukça aktif ve kalkınmaya müsait olduğunu bir kere daha gördüm. Tekirdağımızın bir özelliği daha var. Limanı olan 13 tane OSB’si olan önemli merkezlerden bir tanesi. Dolayısıyla burası parlayan bir yıldızımız. Dolayısıyla valiliğimiz özellikle çok şanslı olduğunu belirtmek istiyorum.
SANAYİ ALANLARIMIZI 3,5 KATINA ÇIKARABİLİRİZ
Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım: Sanayi bakanımız ve yardımcımız bizlere çok destek verdiler önümüzü açtılar, bundan sonra artarak devam edecek. Önemli olan şu; kabiliyet kapasiteniz nedir bizden beklentiler nelerdir ya da bir takım beklentiler içinde olanların ihtiyaçlarına biz cevap verebilir miyiz. Bu tarz toplantılarda çok güzel sinerji çıkacaktır diye düşünüyoruz. Belki yurtdışından alınan ithal edilen bir takım malzemeler belki bizim tarafımızdan yapılıyordur, bunu göreceğiz bu toplantıların sonucunda. İhtiyacı olan çok güzel firmalarımız var siz şunu yapabilir misiniz dediğimde çok kolay benim için diyebilecek sanayicimiz var. Bunları işte karşı karşıya getirirsek, yan yana koyabilirsek bir sinerjinin ortaya çıkabileceğine inanıyoruz.
6313 km2 Tekirdağ ilinin yüz ölçümü var ve bunun yaklaşık yüzde 65’i tarım alanı ama bu tarım alanlarının yüzde 2.8’i sanayi alanı olarak kullanılıyor. Biz bunu yüzde 10’a kadar çıkarabiliriz. Yüzde 10’a kadar çıkarmak ne anlama gelir; bugün 13 tane organize sanayimiz var bugünkü sanayilerimizin toplam tarım alanını işgal ettikleri yeri 3,5 katına çıkarmak anlamına gelir. Yani 13 organize sanayi büyüklüğüne bağlı olarak 35-40’a çıkartmak mümkün olabilecek demektir bu. Yeni yatırımlar burada yapılabilecek, İstanbul artık sıkıştı bu tarafa doğru geliyor ama bunun bir şartı var, birlikte bu işi planlamamız lazım eğer bunu planlarsak Yüzde 10 nereler olacağını iyi planlarsak çevreye, suya, havaya yer altına hiçbir zarar vermeden üretimimizi defalarca katlayabiliriz. Bu sayede kişi başına düşen milli gelirimizi de çağdaş medeniyetler seviyesinin de üzerine çıkarabiliriz.
Program protokol konuşmalarının ardından üreticiler ile ulusal tedarikçilerin çalıştayıyla 18 Kasım’a kadar devam edecek.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.