SAHASRARA – TAÇ ÇAKRA
Rengi: Mor-çevresi / altın beyaz
(7. çakra)
Kafatasının tam tepesinde, bir başka deyişle bebeklerin bıngıldak bölgesinde yer alır. Bu çakra için en çok konu edilen renk menekşedir. (Beyaz-altın sarısı renklerde bu çakranın renklerindendir.)
Bu çakra ruhsal olgunluk, bilgelik, ebedi gerçek ve kendi benliğimizin en üst düzeyi gibi hususlarda ilişkilidir. Taç çakra bize manevi bir iç görüş yeteneği, neler yapıp yapamayacağımız bilincini ve daha üst düzey amaçlarımızın neler olabileceği fikrini verir. Bazıları için bunlar bir ‘’Hayatın ortasına geldik’’ buhranı olarak algılanabilir. Taç çakranın tam kapasite ile çalışabilmesi için dünyayı ve onun maddi cazibelerini reddetmemiz gerekir. Amacımız hayatın tümündeki manevi unsurları görebilmek ve dünyaya mutlu olmak ve ruhumuzun sevgi, barış ve mutluluğa olan desteğini tatmin etmek için geldiğimizi hatırlamak olmalıdır. Taç çakrayı tam kapasite ile çalışır hale getirirken, ilahi dünyanın mucizeleri ve gizemlerini zihnimizin süzgecinden geçirebilmek için huzur, sükunet ve barışa ihtiyacımız vardır. Dünya faaliyetlerini manevi isteklerimizle dengeleyebilmek için hayatta ayağımız yere basar kalmalı ve yakın çevremize etkin bir şekilde değişim ve onarım imkanları vermeliyiz.
Taç çakradaki enerjinin dengede olmadığı zaman kişide; ruhsal konulara ilişkin kaygılar, çevresindeki insanlar ve yaşam ile bağlantıyı kaybetme kaygısı gibi kaygılar ortaya çıkar.
Çakra aşırı faaliyet gösterdiğinde kişi; kendi yarattığı bir hayal dünyasında yaşar ve bunun gerçek olup olmadığını anlayamaz.
Kim olduğundan ve hayatta ne beklediğinden emin olamaz. Sürekli engellenmiş hissi oluşur. Denge bozulur. Bazen şefkatli, bazen çok kontrollü olunur.
Yıkıcı ve depresif olur.
Enerjinin bloke olduğu durumlarda ise kişide; son derece neşesiz, donuk, tepki vermeyen, içe dönük kişilik yapıları oluşur. Ukala olur. Üstün olmak için sergilediği davranışlarıyla kişileri kendinden uzaklaştırır. Duygusuzluk, amaçsızlık, aşırı belirsizlik oluşur. Ölüm kaygısı hakim olur.
Bedende etkilediği bölgeler; beyin, kafatası, sinir sistemi, iskelet sistemi, kas sistemi. Geleneksel olarak, bu çakranın enerjisi sadece beynin işleyişini değil, aynı zamanda sinir sistemi, iskelet sistemi ve dolaşım sistemi de dahil olmak üzere bedenin tüm önemli sistemlerini etkiler.
İlgili salgı bezi; epifiz. Epifiz bezi melatonin hormonunu üretir. Melatonin güçlü bir antioksidandır. Bu da uyku düzenini, deriye renk veren pigmentin deri hücrelerinde yoğunlaşmasını ya da seyrelmesini ve de beynin yaşlanmasına sebep olan maddeleri önlemesini sağlar.
Hastalıkları: Stres, endişe, gerginlik, sağ ve sol beynin dengesizliği, denge bozuklukları, histeri, ruhsal depresyon, epilepsi, migren, kronik bitkinlik.
Elifce Dipnot: Değerli okuyucularım Taç çakra ile bedenimizdeki 7 enerji merkezini öğrenmiş olduk. Devam edecek olan yazılarımda ENERJİ KATMANLARI VE AURA / AURANIN RENKLERİNİ sizlerle paylaşacağım takipte kalın...