VISUDDHA – BOĞAZ ÇAKRASI
Rengi: açık mavi
Element: eser (kainattaki boşluğu dolduran, havadan hafif olan, ısı ve ışığı ileten cevher)
(5. çakra boğaz)
Boğazımızın göğsümüzle birleştiği bölgede yer alır. Rengi gök mavisi, turkuaz olup; dostluk, sadakat, açık ve dürüst iletişimle ilgilidir. Boğaz çakrası bize kendimizi her düzeyde ifade edebilme gücü verir. Bize lütfedilmiş olan imkanı onore edebilmek için kendimizi bilinçli bir şekilde doğrularımızı ve kişiliğimizi açık ve dürüst bir şekilde ifade etmek hedefine yöneltmeliyiz.
Boğaz çakrası daha üst düzey ruhani diyarlara çıkış kapımızı oluşturur. Ezoterik öğretilerde bu çakra daha üst ruhani enerjilerin bedenimize giriş yeri olarak bilinir. Enerjinin içimize akması, zihnin rahat ve ruhun açık olmasıyla mümkündür. Bu çakra elem, ifade edilmemiş kızgınlık, korku, duygusal ve fiziksel istismar gibi oluşumlarda tıkanır.
Dürüst olmama durumları, yalan dolan, dedikodu ve her türlü istismar boğazın zedelenemesine yol açar. Alkol, sigara, dinlendirici-canlandırıcı ilaçlar ve aşırı beslenme de zedeleyici unsurlardandır. İşte bu unsurlar daha alttaki çakralardan ‘’üçüncü göz’’ ve ‘’taç’’ çakraya yönelen enerji akımını olumsuz etkiler.
Enerjinin dengede olması durumunda düşünceler ve duygular özgürce, net bir şekilde, dürüstçe ve cesaretle ifade edilir.
Kişinin sesi gür ve konuşması akıcıdır. Kullandığı sözcüklerin gücünün farkındadır. Sözlerden yayılan enerjinin bedeninde, zihninde ve ruhunda yaratacağı etkilerin bilincindedir.
Karın çakrası da dengeli ise, kişi yaratıcılığını hem sözle, hem de spor ya da sanat dallarının biriyle özgürce ifade edebilir.
Boğaz çakrasındaki enerjinin dengede olmadığı zaman kişide; yargılanmak kaygısı, kişisel ve mesleki ilişkilerde söz hakkı ya da seçim gücünü ve kendi irade gücünü kaybetme kaygısı gibi kaygılar ortaya çıkar.
Bu çakranın enerjisinin dengesi bozulduğunda kişi ifade ve iletişim gücünü, başkalarının ilgisini çekmek ve kandırmak üzere kullanır. Üstün olma çabası içindedir. Kaba ve soğuk konuşur. Ses tonu çok yüksektir.
Küstah ve alaycıdır. Tartışmış olmak için tartışır.
Anlaşmazlıklardan hoşlanır. İnkar ve yalanlama yoluna gider.
Sabırsız ve sorumsuz olur.
Boğaz çakrasındaki enerji yetersiz olduğunda, kişi kendini özgürce ifade edemez.
Duygu ve düşüncelerini yeterince açıklayamama gibi bir yapı oluşur. Kekeleme baskındır. Kendine güvenmez, korkak, ürkek, utangaç, sessiz ve eziktir.
Kendinden ve gerçeklerden kaçar, irade zayıflığı görülür.
Bedende etkilediği bölgeler; boyun omurları, omurilik başı, boğaz, çene, dişler, ağız, dil, tükürük bezleri, kulaklar, burun, ses telleri, nefes – yemek boruları, akciğerler, bronşlar, kollar (bedendeki dengedir, denge bozulduğunda kollar ağrır) .
Hastalıkları: Astım, baş dönmesi, alerji, anemi, larenjit, yorgunluk, boyun ağrıları, boğaz sorunları, işitme kaybı, saç, cilt ve solunum sorunları, konuşma problemleri, ağız yaraları, diş hastalıkları, irade zayıflığından kaynaklanan madde bağımlılığı (uyuşturucu, alkol, sigara, yemek yeme), belkemiği eğriliği, tiroit beziyle ilgili sorunlar.