Bu testler Kromozal anomalileri erken teşhis etmek amacıyla yapılmaktadır.
Kromozal Anomali Nedir: Kromozom anomalileri daha çok, kalıtılmayan fakat, yumurta ya da spermde meydana gelen hatalardan kaynaklanırlar. Vücudun bütün hücrelerinde görülebileceği gibi, bazen bazı hücrelerin normal bazılarının anomalili olmasıyla da karşılaşılabilir. Kromozom anomalileri, aileden gelebileceği gibi, aniden "de tek olarak da gerçekleşebilir. Bu, ailesi normal olan çocuğun neden anomalili olabileceğini açıklar.
Bu anomalileri çok erken dönemde saptamak amacıyla yapılır. 11-14 testi olarak da biline ilk Trimester (ilk 3 aylık dönemde) tarama testi Down sendromu ve Trizomi 18 adı verilen Kromozal anomalilerine sahip bebekleri gebeliğin çok erken dönemlerinde saptamaya yönelik bir tarama testidir.
Gebeliğin 11-14. Haftalarında anneden alınan kanın incelenmesi ve Usg (ultrason) aracılığı ile bebeğin ense kalınlığının ölçülmesi ile yapılır. Tüm tarama testleri gibi bu test de tanı koydurmaz. Sadece hastalık açısından yüksek risk altındaki bebekleri işaret eder ve bu bebeklerde kesin tanıya götüren tanısal testlerin yapılmasını sağlar. Bir başka değişle testin yüksek risk göstermesi bebekte anomali olduğunun kanıtı olmadığı gibi, riskin düşük çıkması da bebeğin tamamen sağlıklı olduğunu garanti etmez.
11-14 testi temel olarak iki ayrı incelemenin bir arada değerlendirilmesi ile yapılır.
- Bebeğin boynunun arkasında bulunan (sıvı) kısmın kalınlığının ultrason ile ölçülmesi (fetal ense kalınlığı)
- Anneden alınan kan örneğinde olan gebelik hormonu olan Betahcg’nin serbest kısmının ölçülmesidir.
AMNİYOSENTEZ
Amniyosentez, amnion sıvısının (bebeğin gebelik boyunca içinde etrafını saran sıvı) genetik ve biyokimyasal değerlendirmeleri ve nöral tüp defektini (beyin ve omuriliği kapsayan bölümün herhangi bir yerinde açıklık olması) belirlemek amacı ile incelemek işlemidir.
AMNİYOSENTEZ HANGİ DURUMLARDA YAPILIR
- Amniyosentez anne yaşının 35 ya da daha yüksek olması.
- İkili ve ya üçlü test sonunda yüksek risk saptanması.
- Annenin önceden Kromozal anomalili bebek doğurması.
- Ebeveynlerin genetik geçişli hastalık taşıyıcısı olması.
- Aile öyküsünde genetik hastalığın varlığı ve ya şüphesi gibi durumlarda uygulanır. Önceden bir hazırlık gerekmez.
GEBELİKTE SİGARA, ALKOL İLAÇ KULLANIMI
Nikotin, plasenta (bebeğin eşi) aracılığıyla bebeğe geçer ve kan damarlarınızın daralmasına neden olur. Bu bebeğinize giden kanın, dolayısıyla oksijen ve besin maddelerinin azalması demektir. Bebeğinizin beslenmesini engellemiş olursunuz. Sigara düşüğe, erken doğuma ve bebeğin düşük kilolu olmasına neden olur. Gebelikte bu sebeple sigara içilmemesi gerekmektedir.
Gebelikte alkol kullanımın ise; bebekte gelişimsel kusurlara yol açtığı düşünülmektedir.
Gebelik döneminde bazı durumlarda ilaç kullanımı gerekebilir. Ancak kesinlikle hekim önerisi olmadan herhangi bir ilacı kullanmayın. Doğum doktoru dışında farklı bir doktora gittiğinizde gebe olduğunuzu mutlaka belirtin.
EBE FİGAN BERKER
DOĞUMA HAZIRLIK EĞİTMENİ